Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /chroot/var/www/docroots/uoj/zastavafilm.mod.gov.rs/library_public/local_functions_ver2.0.php on line 1006
Застава филм - Завршен документарни филм - "Летопис Гарде"
Адреса: Кнеза Вишеслава 92, Београд, Србија; Телефон: 011 355 0287
06.05.2010

Завршен документарни филм - "Летопис Гарде"
Get the Flash Player to see this player.
Наредбом из 1829. године, кнез Милош је тражио од нахијских старешина "да му одређени број младића стасалих и гледних упишу и до ђурђев-дне идуће године у Пожаревац пошаљу". Крајем априла 1830. године у Пожаревац су приспела 73 младића од којих је формирана Гарда.

Ове године Гарда Војске Србије обележава 180 година свог постојања. Овако значајан јубилеј обележен је и израдом документарног филма о Гарди, од њеног оснивања до данашњих дана. Уз стручну консултацију потпуковника Десимира Пајовића, Марко Ж. Николић режирао је документарни филм "Летопис Гарде" Филм је приказан телевизијском аудиторијуму у емисији "Дозволите...", поводом обележавања Дана Гарде.

На Ђурђевдан 2010. године, камере "Застава филма" су биле са гардистима у Пожаревцу и овековечиле њихову свечаност, на којој су присуствовали министар одбране Драган "Ш утановац, начелник генералштаба гп Милоје Милетић, друге званице и грађани.
  • Влада Републике Србије
  • Министарство одбране Републике Србије
  • Војска Србије